Edurep:Zoekopdracht

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Versie door Dumeljic01 (overleg | bijdragen) op 3 nov 2021 om 22:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Edurep-symbol.png Edurep: Zoekopdracht

Query

In Edurep kan er worden gezocht op AND/OR/NOT combinaties van trefwoorden, binnen de totale set of binnen specifieke velden.

 • fiets AND pomp
 • kasteel AND (ridder OR ridders)
 • vis AND walvis NOT potvis
 • breuken AND vak=wiskunde
 • breuken AND (titel=werkblad OR titel=taak)

Afhankelijk van de gebruikte zoekinterface zijn er verschillende zoekvelden beschikbaar, bekijk de veldenlijst voor een overzicht.

Voorbeelden:

/edurep/sruns: query=fiets AND pomp
/smo/sruns: query=smo.hReview.info exact "http://wikiwijs.samendelen.nl/get/smpid:5585/DS1"
Catalogus Service: query=Title=techniek AND Price<500
/jsonsearch: query=fiets AND schema:name="werkblad"

Beperkingen:

 • De waarde van het query argument mag maximaal 4096 tekens zijn, na urldecoding.
 • De zoekwoorden kunnen alleen letters en cijfers bevatten. Vanwege het indexatieproces zijn speciale karakters als # en $ zijn niet doorzoekbaar.
 • Wildcard zoeken is beperkt mogelijk. Zoeken op fiets* is wel mogelijk maar *fiets niet. De fiets* is mogelijk met minimaal 2 karakters. Het zoeken met het wildcard teken in een string (infix) is ook mogelijk, ook met minimaal 2 voorloopkarakters. Er mag maximaal 1 * voorkomen per trefwoord.

Paginering

Edurep resultaten worden gepagineerd aangeboden. Standaard worden de eerste 10 teruggegeven, en het is met parameters mogelijk om de verschillende pagina's van de totale resultatenset op te halen (tot een maximum van 4000). Bij een startRecord hoger, wordt een foutmelding meegegeven, maar wordt de laatste pagina getoond (alsof de startRecord gelijk is aan 4000).

Drilldown

Met een optionele term drilldown worden alle waarden van een bepaald veld cumulatief geteld over alle zoekresultaten. Dit kan slechts op een beperkt aantal velden. Er kunnen meerdere term drilldowns gedaan worden per search request door de velden te scheiden met een komma.

Het gewenste aantal resultaten in de drilldown kan worden aangegeven door ":<nummer>" aan de drilldown term toe te voegen. Als je ":0" toevoegt worden alle drilldown resultaten getoond.

De volgorde van de termen met een gelijk aantal kan verschillen per zoekopdracht. De sortering komt namelijk voort uit hoe het drilldown algoritme werkt. Voor elementen met dezelfde waarde is geen volgorde gedefinieerd omdat dit efficiënter is en weinig toegevoegde waarde heeft.

Sortering

Er zijn is Edurep verschillende velden waarop gesorteerd kan worden. Standaard wordt de sortering van de zoekmachine aangehouden, en dat is op de door de zoekmachine bepaalde relevantie. Per veld kan er ascending of descending gesorteerd worden.

recordSchema

Nl.gif Nederlands En.gif English

In Edurep bestaan verschillende representaties en perspectieven van een record. Deze worden opgevraagd middels een recordSchema argument.

 • Sommige recordSchema's representeren verschillende formaten van een stuk leermiddel-metadata,
 • andere beschrijven andere sets data die zijn gekoppeld aan een leermiddel-metadata record.
 • Afhankelijk van het gebruikte protocol zijn er verschillende opties beschikbaar.

See Also

Gebruikt in Edurep:JsonsearchEdurep:LOM_SearchRetrieveEdurep:SMO_SearchRetrieveCS:Entry_SearchRetrieve
Vergelijkbaar met -
Gerelateerd aan Edurep:VeldenlijstEdurep:Zoekopdracht/QueryEdurep:Zoekopdracht/PagineringEdurep:Zoekopdracht/DrilldownEdurep:Zoekopdracht/SorteringEdurep:Zoekopdracht/recordSchema