Gebruiker:Muskee01/Metadateerrobot/Logs en Metadata: verschil tussen versies

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (Admin heeft de pagina Gebruiker:Wim.muskee/Metadateerrobot/Logs en Metadata hernoemd naar Gebruiker:Muskee01/Metadateerrobot/Logs en Metadata zonder een doorverwijzing achter te laten: Automatisch hernoemd bij het hernoemen van gebruiker "[[Use...)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 3 jul 2018 om 13:29

Het eerste doel voor de query logs en metadata is het vinden van trefwoord-vakgebied combinaties. Specifieker zijn benieuwd naar de mate waarin een trefwoord het vakgebied kan voorspellen.

Edurep Query Logs Edurep als zoekmachine wordt de hele dag bevraagt met allerlei queries. In een groot aantal daarvan wordt gezocht naar een bepaald trefwoord binnen een bepaald vakgebied. Daarmee is er een bepaalde relatie gelegd tussen dit trefwoord en het vakgebied. Vooralsnog is het een doel om deze relaties uit de queries te halen.

Edurep Records Een groot aantal van de metadata in Edurep bevat 1 of meerdere trefwoorden en vakken. Hiermee zijn er expliciete relaties tussen trefwoorden en vakgebieden beschikbaar. Ook hierbij is het doel deze uit uit de metadata te extraheren.


Bij het parsen van de datasets blijkt dat elke set unieke problemen heeft. Zo hebben in de metadata set te maken met lege en niet-bestaande xml elementen. In de query logs zijn er soms buitengewone complexe queries waarbij het ingewikkeld is om losse trefwoorden te scheiden van een of meer vakgebieden.

Ook de interpretatie van de zoektermen als trefwoorden blijkt lastig. Sommige portals maken expliciet gebruik van een zoekterm bijv. "anne frank", terwijl andere portals dit interpreteren als "anne AND frank". De vraag is of we ze verschillend interpreteren of juist niet, in het geval van "anne frank" duidelijk als een trefwoord, maar bij "geschiedenis AND willem AND van AND oranje" is dit minder evident.

Ook zullen we in de toekomst rekening moeten houden met het querygedrag van de verschillende zoekportalen. Er zijn namelijk portalen die meerdere queries doen voor 1 zoekopdracht van een eindgebruiker.