KNF:Iframes: verschil tussen versies

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het weergeven van het Entree inlogscherm in een FRAME of IFRAME wordt niet door Kennisnet ondersteund. Het Entree inlogscherm is responsive <http://nl.wikipedia....')
 
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Talen}}
 
Het weergeven van het Entree inlogscherm in een FRAME of IFRAME wordt niet door Kennisnet ondersteund.
 
Het weergeven van het Entree inlogscherm in een FRAME of IFRAME wordt niet door Kennisnet ondersteund.
   

Versie van 16 aug 2018 11:33

Nl.gif Nederlands En.gif English

Het weergeven van het Entree inlogscherm in een FRAME of IFRAME wordt niet door Kennisnet ondersteund.


Het Entree inlogscherm is responsive <http://nl.wikipedia.org/wiki/Responsive_webdesign> en ontworpen voor een optimale bruikbaarheid op zoveel mogelijk devices en schermgroottes. Om een juiste weergave en consistente gebruikservaring te kunnen garanderen is het van belang dat het inlogscherm het volledige browservenster beslaat en op ware grootte (niet in- of uitgezoomd) wordt weergegeven. Het weergeven van het inlogscherm in een FRAME of IFRAME is een mogelijke belemmering hiervan en kan er toe leiden dat het inlogscherm per pagina verschillend of in een onjuiste context (mobiele weergave op een desktop browser of vice versa) wordt weergegeven.


Ook vanuit het oogpunt van veiligheid leveren FRAMEs en IFRAMEs een onwenselijke situatie op: wanneer het inlogscherm niet in een eigen browservenster wordt getoond is het voor een gebruiker minder eenvoudig om de herkomst en authenticiteit van het inlogscherm te verifiëren. Dit verhoogt bijvoorbeeld het risico op phishing <http://nl.wikipedia.org/wiki/Phishing>.


Als laatste bestaan nog een aantal browserspecifieke problemen ten aanzien van het weergeven van webpagina's in IFRAMEs:


Internet Explorer >=9: Wanneer het inlogscherm wordt weergegeven in een FRAME of IFRAME op een pagina waarbij Internet Explorer in compatibiliteits- of ‘quirks’modus <http://nl.wikipedia.org/wiki/Quirks_mode> werkt, bijvoorbeeld door een gebruikersinstelling <http://windows.microsoft.com/en-us/internet-explorer/products/ie-9/features/compatibility-view>, onjuist of ontbrekend DOCTYPE <http://www.w3schools.com/tags/tag_doctype.asp> of een bewuste instelling <https://www.modern.ie/en-us/performance/how-to-use-x-ua-compatible> van de pagina die het IFRAME bevat, zal het inlogscherm de instellingen van deze pagina overnemen <https://msdn.microsoft.com/nl-nl/library/ff955402(v=vs.85).aspx>. Het inlogscherm vereist een browser in standards of 'edge' modus en zal in deze gevallen niet correct functioneren.


Safari iOS: Het inlogscherm is geoptimaliseerd voor 1:1 weergave ('ware grootte') op alle devices. Wanneer de pagina die het FRAME of IFRAME bevat dit niet is, zal het inlogscherm kleiner of groter worden getoond dan bedoeld. Een bug in Safari iOS <https://bugs.webkit.org/show_bug.cgi?id=15676> zorgt er voor dat sommige elementen van het inlogscherm in bepaalde gevallen niet klikbaar zijn wanneer het scherm in- of uitgezoomd wordt getoond.