OSO:2022/Architectuur/PaO Proces

Uit Kennisnet Developers Documentatie
< OSO:2022‎ | Architectuur
Versie door Lyczba01 (overleg | bijdragen) op 10 jan 2022 om 13:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Context== Scholen zijn aangesloten op SWV’s om de regelingen rond de wet Passend Onderwijs uit te voeren. Hiervoor wordt informatie vanuit schoolsystemen naar...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Context

Scholen zijn aangesloten op SWV’s om de regelingen rond de wet Passend Onderwijs uit te voeren. Hiervoor wordt informatie vanuit schoolsystemen naar systemen van de SWV’s. Deze systemen zijn opgebouwd als een regionaal platform (RP): ze hebben allemaal naast een deel voor het SWV ook een deel voor scholen. In het schooldeel worden aanvragen voorbereid door medewerkers van een school, waarna de aanvraag binnen het RP wordt doorgestuurd naar het SWV deel. In het SWV gedeelte van het RP wordt de aanvraag verder verwerkt door medewerkers van het SWV. Doordat het aantal soorten regelingen en arrangementen dat wordt aangevraagd bij SWV’s aanzienlijk is en deze regelingen in regio’s op verschillende manieren worden uitgevoerd, bieden de RP’s scholen en SWV’s op maat ingerichte formulieren en werkwijzen. Voor scholen (en indirect SWV’s) is er een grote winst te behalen als de informatie die in schoolsystemen aanwezig is, verzonden kan worden naar de RP’s bij het doen van een aanvraag. Een school start een aanvraag voor een regeling (meestal TLV, maar ook andere) door gegevens vanuit haar LAS te sturen naar het schooldeel van het RP met behulp van OSO. Dit is een eenmalige overdracht van gegevens, waarbij de benodigde gegevens heel dicht liggen bij die van de OSO gegevensset. Deze overdracht bevat niet de gegevens over de aanvraag, die worden in het schooldeel van het RP toegevoegd.
De uitwisseling van scholen met SWV’s wijkt af van ‘normale OSO uitwisselingen’ op vijf belangrijke punten:

  • De uitwisseling wordt alleen gestart bij doen van een aanvraag door een school bij een SWV
  • Het initiatief van de uitwisseling ligt bij de bronschool
  • Het PGN van de leerling mag niet als zoeksleutel worden gebruikt
  • Het PGN van de leerling mag niet worden verstuurd in het dossier
  • Naar aanleiding van een uitwisseling kan een SWV een bericht terugsturen (Terugkoppeling)

Voorzieningen in OSO infrastructuur

Voor het aansluiten van de SWV’s op OSO zijn drie uitbreidingen aan de OSO infrastructuur ingevoerd in OSO'17:

  • Uitbreiden notificatie met notificatie-met-koppelsleutel
  • Uitbreiden uitwisseling met uitwisseling-via-koppelsleutel
  • Nieuw aanleverpunt type ‘samenwerkingsverband’

Ook wijkt het formaat van het dossier af van het ‘normale’ overstapdossier. Hiervoor is een (aantal) extra profiel(en) nodig in de gegevensstandaard OSO. (Omdat de uitwisseling van gegevens plaats vindt met als doel het doorleveren naar het SWV, is er geen sprake van een ‘binnenBRIN’ overdracht (ondanks dat de gegevens binnen de school blijven.) Deze profielen worden beschreven in het voorstel voor de nieuwe gegevensset 2017.1. De invulling van de profielen voor deze uitwisseling zal niet in dit stuk worden besproken.

Registratie SWV aanleverpunten

Alle bekende systemen voor SWV’s kennen de opzet van regionale platforms (RP). Voor het doen van een aanvraag bij een SWV stuurt de school daarbij eerst het dossier naar het eigen (school)deel van het RP. Daarvoor moet de schoolmedewerker weten welk aanleverpunt gebruikt moet worden(!). Voor het ondersteunen van deze functionaliteit wordt in het TC een functie worden geboden waarmee de AP’s bij een school opgevraagd kunnen worden.

In de praktijk houdt de school de huidige AP’s voor de OV (overstap) uitwisseling én krijgt er een of meer AP’s bij voor ieder SWV/Pakket combinatie waarmee de school wil uitwisselen. In het ontvangende RP/SWV systeem is niet bekend voor welk SWV het dossier bedoeld is(!). Omdat het dossier in het schoolgedeelte binnenkomt, zal daar de overdracht naar het correcte SWV worden ingezet.

Bij het starten van een PaO (Passend Onderwijs) uitwisseling moet er in het bron LAS door de eindgebruiker het juiste AP gekozen worden. Het LAS waar de aanvraag gestart wordt, kan bij het TC een lijst opvragen van alle AP’s met doel (nieuw veld) ‘PaO’ (Passend Onderwijs) van de school. Hiermee kan in het LAS een lijst opgebouwd worden waaruit de schoolmedewerker een AP kiest. Vervolgens kan vanuit het LAS een Notificatie worden verstuurd naar het desbetreffende AP. Via deze Notificatie verkrijgt het SWV-systeem de KoppelSleutel waarmee het Dossier opvraagd kan worden.