OSO:Rollen en partijen

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Versie door Vankrimpen01 (overleg | bijdragen) op 18 dec 2014 om 09:37 (Leerlingen, ouders en verzorgers)
Ga naar: navigatie, zoeken

Overstapservice Onderwijs-symbol.png Overstapservice Onderwijs: Rollen en partijen

In de figuur worden de stappen in het OSO berichtenverkeer weergegeven die worden afgelopen bij het aanvragen, versturen en ontvangen van een overstapdossier.

OSO proces.png

De verzendende school is verantwoordelijk voor het afwegen welke gegevens er al dan niet verstrekt moeten worden aan de aanvragende partij. Het bronsysteem dient deze keuze te kunnen ondersteunen. De overstapservice faciliteert alleen het beveiligd transport van deze gegevens.

  1. De verzendende school dient voorafgaand aan verzending te controleren of ouders inzage hebben gehad in of toestemming hebben gegeven voor het verzenden van het dossier. (Uitwisselingen binnen dezelfde instelling zijn toegestaan zonder deze inzage.) Wanneer in het dossier niet is aangegeven dat dit is ingezien door de ouders, mag er niet tot levering worden overgegaan.
  2. Een tweede check die OSO vereist, is het instellen door de eindgebruiker van de ontvangende partij door de verzendende school. Alleen wanneer het BRIN van de aanvragende school overeenkomt met deze waarde, mag het bronsysteem het dossier leveren.

School

Een school kan gebruik maken van OSO om:

  1. een overstapdossier op te vragen bij de huidige school, als de school de vervolgschool van de leerling is
  2. een overstapdossier te leveren naar een volgende school, als de aanvragende school de vervolgschool van de leerling is

Voor deze informatie-uitwisseling maakt de school gebruik van een of meerdere leerlingadministratiesystemen en/of regionale platforms, al dan niet verspreid over meerdere vestigingen. Binnen de Overstapservice noemen we het koppelvlak van zo’n systeem met OSO een aanleverpunt. Via het aanleverpunt wisselt een schoolsysteem informatie uit met het TC en andere OSO deelnemers.

Leerlingen, ouders en verzorgers

Deze partijen interacteren indirect met OSO. Wel zijn zij direct belanghebbende en gelden er wettelijke voorschriften voor hun betrokkenheid.

Bestuurders, docenten, administratie

Schoolbestuurders zijn betrokken bij de kwalificatie van hun scho(o)l(en) en werken daarbij met de OSO backoffice. De daadwerkelijke uitwisseling wordt doorgaans uitgevoerd door docenten en administratie medewerkers, die daarbij werken met LASsen en/of RP's.

Back Office

In de backoffice worden de gegevens van de aangesloten scholen en de regionale initiatieven beheerd. Vanuit de backoffice krijgt het Traffic Center informatie over aangesloten partijen en aanleverputnen.