WWM:Wikiwijs arrangement toets afspelen via LTI

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Wikiwijs Maken-symbol.png Wikiwijs Maken: Wikiwijs arrangement toets afspelen via LTI

Wat kun je met een LTI koppeling met Wikiwijs Maken doen?

Bij gebruik van LTI kunnen toetsen/oefeningen worden gestart vanuit ELO of LMS maar blijven afspelen in Wikiwijs Maken (zelfs als een embed). Aan het eind van de toets/oefening wordt het resultaat teruggekoppeld. Het voordeel hiervan is dat leveranciers geen QTI-speler hoeven te ontwikkelen, de toets draait immers bij Wikiwijs. Het nadeel ten opzichte van QTI is dat het resultaat puur een eindscore is in de vorm van een getal tussen de 0 en de 1. Ook is het niet mogelijk de vragen op een andere manier vorm te geven.

Hoe download je IMS Content Package van arrangement?

Handmatig per toets

Als een arrangement interactieve oefeningen en toetsen bevat dan zijn deze handmatig te downloaden door in het linker nagivatiemenu van het arrangement op de "Downloaden" knop te drukken. Vervolgens krijg je de oefeningen en toetsen als LTI download aangebonden onder het kopje LTI (mits er natuurlijk toetsen of oefeningen in het arrangement aanwezig zijn).

Handmatige export opties Wikiwijs Maken arrangement

Als onderdelen uit een IMS Common Cartridge (IMSCC) export

De LTI links van oefeningen en toetsen worden gebundeld meegeleverd in een IMS Common Cartridge (IMSCC) export van een Wikiwijs Arrangement. Dit bestand, met extensie .imscc, is in feite een zip bestand met hierin een manifest, die alleen de structuur van het arrangement weergeeft in de vorm van de sectieheaders en de verwijzingen naar de toetsen. Een verwijzing naar een toets is in de vorm van een referentie naar een xml bestand in het manifest. In de folder 'files' bevindt zich vervolgens per toets, oefening of losse vraag een xml bestand. Dit xml bestand bevat de volgende gegevens over de oefening/toets/vraag:

  • Titel (blti:title)
  • Wikiwijs Maken LTI Launch URL (beginnend met: http:)
  • Wikiwijs Maken LTI Secure Launch URL (beginnend met: https)

De keuze voor het gebruik van de normale als de Secure Launch URL is aan de afnemende ELO. Als bijvoorbeeld de toets als embed in de ELO gepresenteerd wordt en de ELO draait onder https, dan moet men de secure versie gebruiken om browser waarschuwingen rondom wisselen van beveiligde en niet beveiligde content te voorkomen.


Pro tip:

De naam van dit XML bestand (bijvoorbeeld: 20945a06c0de167800b15ee03554447413995d23.xml) bevat de unieke ID van de toets. Deze zelfde ID wordt ook gebruikt voor de QTI bestanden uit de IMS Content Package. Hiermee is het mogelijk een implementatie van Wikiwijs die eerst op basis van QTI was te migreren naar een LTI implementatie of visa versa. Een ander voordeel van het combineren van de data uit de IMSCC export bestanden de de IMSCP export bestanden is dat de laatste ook alle overige content van het arrangement bevat. Met deze data zou je de volgende implementatie van materiaal in eigen omgeving kunnen realiseren:

  • De content uit een IMS Content Package wordt in eigen omgeving geïmporteerd, inclusief de beschikbare (fijnmazige) metadata van het materiaal. De data in de QTI bestanden kan buiten beschouwing worden gehouden.
  • Voor de implementatie van de interactieve oefeningen en toetsen worden de leerlingen naar de specifieke URLs van de LTI toetsen gestuurd. De individuele scores van leerlingen worden teruggegeven aan de LTI Outcome Management Service van aanroepende omgeving.


LTI standaard

Wikiwijs maakt gebruik van een door de 2.1 afspraak toegestane LTI standaard om toetsscores door te geven. Aangezien Wikiwijs een open systeem is, waarbij leerlingen niet hoeven in te loggen om het materiaal te zien, is veel uit de UWLR afspraak niet van toepassing omdat deze zich voornamelijk richt op de uitwisseling van leerlinggegevens.

Wikiwijs Maken maakt gebruik van LTI standaard versie 1.1. Er is na een marktonderzoek door Kennisnet voor deze versie gekozen omdat dit de meest breed ondersteunde versie is van LTI is die door ELO’s wereldwijd wordt ondersteund.