SID:Leveranciers proberen: verschil tussen versies

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(28 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
__TOC__
[[File:Dia2.PNG|right|Proberen|150x150px|]]
 
  +
De eerste stap in het aansluitproces is het ontwikkelen en testen van de koppeling ('''proberen''') met behulp van de sandbox-omgeving van de Nummervoorziening.
De koppeling met de Nummervoorziening wordt ontwikkeld en getest tegen de kwalificatieomgeving. De leverancier maakt een testcertificaat en krijgt hier toegang mee. De WSDL en de referentie implementaties helpen bij het ontwikkelen van de client.
 
  +
[[File:Dia2.PNG|400px|left]]<br clear="all">
  +
<br/>
   
  +
== Stap 1: Verzoek voor toegang tot de sandbox-omgeving ==
# De leverancier maakt of hergebruikt een test-certificaat.
 
  +
Toegang tot de sandbox-omgeving kan verkregen worden door dit [https://www.kennisnet.nl/nummervoorziening/aanmelden-leveranciers/aanmeldformulier-leveranciers/ formulier] in te vullen. Indien je al een OSO test-certificaat hebt dan kan je de gegevens hieruit gebruiken voor het invullen van het formulier.
# Een contactpersoon van de leverancier verzoekt toegang tot de sandbox omgeving.
 
# Toegang wordt verleend.
 
# De leverancier ontwikkelt zijn client software en zorgt dat deze werkt.
 
   
== Certificaat ==
+
== Stap 2: Certificaat maken of hergebruiken ==
Voor de sandboxomgeving maken we gebruik van dezelfde certificaten als voor de kwalificatieomgeving van OSO. Als de leverancier al beschikt over een OSO test-certificaat, kan dat ook voor toegang tot de sandboxomgeving van de Nummervoorziening worden gebruikt. In dat geval vult de leverancier bij het toegangsverzoek (zie verderop) de gegevens in uit het OSO certificaat.
+
Voor de sandbox-omgeving maken we gebruik van test-certificaten van Kennisnet. Dit zijn dezelfde certificaten als voor de test-omgeving van OSO. Als de leverancier al beschikt over een OSO test-certificaat, kan dat ook voor toegang tot de sandbox-omgeving van de Nummervoorziening worden gebruikt.
   
  +
== Stap 3: Ontwikkelen en testen van de client software. ==
== Sandbox ==
 
  +
Je kan nu de client software ontwikkelen en testen met behulp van de sandbox-omgeving van de Nummervoorziening. Voor het ontwikkelen kan je gebruik maken van de [[SID:Wsdl|Wsdl]] en eventueel één van onze referentie implementaties:
Deze omgeving verschilt op 3 punten van de productieomgeving:
 
 
* Referentie implementatie en documentatie voor een '''.Net / C#''' omgeving: [[SID:Referentie_implementatie_.Net|Referentie implementatie .Net]]
 
* Referentie implementatie en documentatie voor een '''Java''' omgeving: [[SID:Referentie_implementatie_Java|Referentie implementatie Java]]
   
* Er wordt gebruik gemaakt van self-signed test certificaten (leveranciers kunnen ook aan deze omgeving koppelen met PKI Overheid certificaten, maar de Nummervoorziening valideert dit niet en stuurt een self-signed certificaat in zijn reply)
 
* Het gegenereerde ECK ID is geen ‘echt’ ECK ID maar een pilot variant, te herkennen aan dat het begint met ‘https://id.school/pilot’.
 
* De url van de service is https://service-s.id.school/eck/ws/201509/ in plaats van https://service.id.school/eck/ws/201509/
 
   
 
'''Let op''': de sandbox-omgeving verschilt op drie punten van de productieomgeving:
{{Info|Een verzoek voor toegang tot de sandbox omgeving kan door het [https://docs.google.com/forms/d/15A0I9mQMXwJ7bn7wOnInX6lX5YC6EHENMCxjx-ek7qk/viewform formulier] in te vullen.}}
 
 
# Er wordt gebruik gemaakt van self-signed test certificaten (leveranciers kunnen ook aan deze omgeving koppelen met PKI Overheid certificaten, maar de Nummervoorziening valideert dit niet en stuurt een self-signed certificaat in zijn reply)
 
# Het gegenereerde ECK iD is geen ‘echt’ ECK iD maar een pilot variant, te herkennen aan dat het begint met '''<nowiki>https://ketenid.nl/pilot</nowiki>'''.
  +
# De url van de sandbox-omgeving is {{SID:URL_sandboxomgeving}}
   
== Ontwikkelingshulp ==
 
* De wsdl: [[SID:Wsdl|Wsdl]]
 
* Referentie implementatie en documentatie voor een .Net / C# omgeving: [[SID:Referentie_implementatie_.Net|Referentie implementatie .Net]]
 
* Referentie implementatie en documentatie voor een Java omgeving: [[SID:Referentie_implementatie_Java|Referentie implementatie Java]]
 
 
 
[[Categorie:SchoolID]]
 
 
[[Category:Nummervoorziening]]
 
[[Category:Nummervoorziening]]

Huidige versie van 21 okt 2019 om 09:56

De eerste stap in het aansluitproces is het ontwikkelen en testen van de koppeling (proberen) met behulp van de sandbox-omgeving van de Nummervoorziening.

Dia2.PNG



Stap 1: Verzoek voor toegang tot de sandbox-omgeving

Toegang tot de sandbox-omgeving kan verkregen worden door dit formulier in te vullen. Indien je al een OSO test-certificaat hebt dan kan je de gegevens hieruit gebruiken voor het invullen van het formulier.

Stap 2: Certificaat maken of hergebruiken

Voor de sandbox-omgeving maken we gebruik van test-certificaten van Kennisnet. Dit zijn dezelfde certificaten als voor de test-omgeving van OSO. Als de leverancier al beschikt over een OSO test-certificaat, kan dat ook voor toegang tot de sandbox-omgeving van de Nummervoorziening worden gebruikt.

Stap 3: Ontwikkelen en testen van de client software.

Je kan nu de client software ontwikkelen en testen met behulp van de sandbox-omgeving van de Nummervoorziening. Voor het ontwikkelen kan je gebruik maken van de Wsdl en eventueel één van onze referentie implementaties:


Let op: de sandbox-omgeving verschilt op drie punten van de productieomgeving:

  1. Er wordt gebruik gemaakt van self-signed test certificaten (leveranciers kunnen ook aan deze omgeving koppelen met PKI Overheid certificaten, maar de Nummervoorziening valideert dit niet en stuurt een self-signed certificaat in zijn reply)
  2. Het gegenereerde ECK iD is geen ‘echt’ ECK iD maar een pilot variant, te herkennen aan dat het begint met https://ketenid.nl/pilot.
  3. De url van de sandbox-omgeving is https://service-s.ketenid.nl/eck/ws/201703/