OSO:Rollen en partijen

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Overstapservice Onderwijs-symbol.png Overstapservice Onderwijs: Rollen en partijen

In de figuur worden de stappen in het OSO berichtenverkeer weergegeven die worden afgelopen bij het aanvragen, versturen en ontvangen van een overstapdossier.

OSO proces.png

De verzendende school is verantwoordelijk voor het afwegen welke gegevens er al dan niet verstrekt moeten worden aan de aanvragende partij. Het bronsysteem dient deze keuze te kunnen ondersteunen. De overstapservice faciliteert alleen het beveiligd transport van deze gegevens.

  1. De verzendende school dient voorafgaand aan verzending te controleren of ouders inzage hebben gehad in of toestemming hebben gegeven voor het verzenden van het dossier. (Uitwisselingen binnen dezelfde instelling zijn toegestaan zonder deze inzage.) Wanneer in het dossier niet is aangegeven dat dit is ingezien door de ouders, mag er niet tot levering worden overgegaan.
  2. Een tweede check die OSO vereist, is het instellen door de eindgebruiker van de ontvangende partij door de verzendende school. Alleen wanneer het BRIN van de aanvragende school overeenkomt met deze waarde, mag het bronsysteem het dossier leveren.

School

Een school kan gebruik maken van OSO om:

  1. een overstapdossier op te vragen bij de huidige school, als de school de vervolgschool van de leerling is
  2. een overstapdossier te leveren naar een volgende school, als de aanvragende school de vervolgschool van de leerling is

Voor deze informatie-uitwisseling maakt de school gebruik van een of meerdere leerlingadministratiesystemen en/of regionale platforms, al dan niet verspreid over meerdere vestigingen. Binnen de Overstapservice noemen we het koppelvlak van zo’n systeem met OSO een aanleverpunt. Via het aanleverpunt wisselt een schoolsysteem informatie uit met het TC en andere OSO deelnemers.