Edurep:Leermateriaal Metadata Aanbieden

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Versie door Oostmeijer01 (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2015 om 10:47 (Exporteren Metadata)
Ga naar: navigatie, zoeken

Edurep-symbol.png Edurep: Leermateriaal Metadata Aanbieden

Info.gif Vanwege de aankomende release zijn we bezig het voorbereiden van de wiki. Met name de informatie rondom schema.org en de jsonsearch is nog niet bruikbaar op productie.


Simpel gezegd wordt metadata over leermateriaal aan Edurep aangeboden via het OAI-PMH protocol en in het NL LOM formaat. Er is een eenvoudige voorbeeld use case uitgewerkt die de stappen van deze handleiding volgt.

Koppelen Identifier

Het correct functioneren van de metadata in Edurep hangt af van identifiers. Elk leermiddel en elk metadatarecord moet in de repository van de eigenaar voorzien zijn van een unieke identifier. Het is aanbevolen om hiervoor zogenaamde UPI's te gebruiken, Unieke Persistente Identifiers.

  • Metadata identifiers worden in Edurep gebruikt bij het synchroniseren van binnengehaalde metadatarecords. Lees meer.
  • Object identifiers worden in Edurep gebruikt om verschillende metadata records aan elkaar te koppelen (bijv. beoordelingen). Lees meer.

Exporteren Metadata

De metadata over de leermiddelen moet aangeleverd worden in het NL LOM formaat. Deze standaard kent verplichte en aanbevolen velden. De aanbevolen velden zijn aanbevolen omdat ze de vindbaarheid en zichtbaarheid in zoekportals verbeteren.

  • Het is aanbevolen om de tips per veld te lezen om te zien hoe elk veld ge-exporteerd zou moeten worden. Lees meer.
  • Er is specifieke informatie beschikbaar over het metadateren van vakgebieden, leerniveau's en doelen uit het OBK. Lees meer.
  • Bij het importeren voert Edurep een aantal automatische bewerkingen uit om de metadata te valideren en waar mogelijk de kwaliteit te verbeteren. Lees hier meer over de automatische bewerkingen die Edurep uitvoert.

Uitvoeren Metadata

Om de metadata van de repository te synchroniseren met Edurep, maken we gebruik van het OAI-PMH protocol.

  • In eerste instantie gebruiken we de online Ariadne OAI-PMH Validatie om te controleren of de OAI provider voldoet.
  • Verder doen we een test op de "flow control", het correct gebruik van het resumptionToken en het from argument.

Aanbieden aan Edurep

Wanneer de repository in staat is om via OAI-PMH de NL LOM data aan te leveren, kan deze worden aangemeld om te testen. Wij gaan de collectie testen op onze staging omgeving en indien succesvol en naar tevredenheid van de klant, de collectie aansluiten op de productieomgeving.

  • De voortgang en status van de import bij ons kan worden bekeken op de aanbieder en harvester status pagina. Lees meer.