Edurep:Releases/2012-04

Uit Kennisnet Developers Documentatie
< Edurep:Releases
Versie door Muskee01 (overleg | bijdragen) op 26 aug 2013 om 12:21 (copy)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze release bevat voornamelijk beheeraspecten en slechts een paar toevoegingen die voor de zoekportals kunnen toepassen cq voordeel bij hebben. Op 5 april j.l. is deze release uitgerold.

Het overzicht met features:

Bullet wrench.png netwerk compressie
Het is voor zoekportals nu mogelijk om het netwerkverkeer tussen portal en Edurep te comprimeren. De antwoorden van Edurep zijn in het uitvoerige XML-formaat. Door het verkeer te comprimeren met deflate of gzip wordt het dataverkeer enorm verkleind wat de overdrachtssnelheid ten goede komt. De impact voor het uitpakken is minimaal terwijl de compressie van XML kan oplopen tot 95%. Webbrowsers ondersteunen standaard al deze faciliteit, zoekportals zullen echter in de code iets moeten aanpassen want deze voorziening is niet standaard geactiveerd. In PHP gaat dit bijvoorbeeld met het commando curl_setopt($curl, CURLOPT_ENCODING, 'gzip,deflate');
Bullet wrench.png voorbereiding begrippenkader mapping
Het begrippenkader zal door Edurep worden ondersteund door bestaande termen uit gebruikte vocabulaires te vertalen naar de termen uit het begrippenkader. Deze mapping zal per aanbieder van leermateriaal worden gemaakt. Voorheen was het noodzakelijk om aanpassingen in de mappings door te voeren met een herstart. Met deze release is dat niet meer nodig.
Bullet wrench.png autonome search frontends
Edurep verdeelt al enige tijd alle zoekvragen over 3 zoekmachines. Deze waren tot deze release afhankelijk van één datastore waaruit alle XML werd geserveerd. In deze release hebben wij dit veranderd en heeft iedere zoekmachine zijn eigen opslag en handelt alle zoekvragen zelfstandig af. Een bijkomend voordeel naast het uitfaseren van een SPOF is dat wij de zoekmachines eenvoudig kunnen blijven opschalen.
Bullet wrench.png logging van numberOfRecords per zoekvraag
Voor rapportage doeleinde houden wij in de logfiles nu ook bij hoeveel resultaten er totaal per request zijn gevonden. In de komende tijd zullen wij deze extra zeer interessante data verwerken in rapportages. Houd hiervoor de LinkedIn-groep, deze wiki en twitter in de gaten.
Bullet wrench.png compressie van verkeer binnen Edurep-systeem
Net als het netwerkverkeer tussen Edurep en de portalserver kan worden gecomprimeerd hebben wij dezelfde techniek ook toegepast binnen Edurep zelf tussen de verschillende componenten en zelfs ook de opslag van alle data. Uit de compressie wordt veel voordeel gehaald, echter onzichtbaar voor de productmanagers en bouwers van zoekportals.
Bullet wrench.png voorbereidingen voor Edurep 4.0 geupgrade versie Lucene in eigen proces
Bullet wrench.png parallel harvesten