OBK:Releases/2014-07-07

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

OnderwijsBegrippenKader-symbol.png OnderwijsBegrippenKader: Releases/2014-07-07

Warn.gif Het Onderwijsbegrippenkader gaat in de huidige vorm verdwijnen. Bekijk deze site voor meer toelichting: https://www.kennisnet.nl/onderwijsbegrippenkader

Komende dagen is er een nieuwe release van het OBK gepland. Deze e-mail beschrijft de release notes van deze OBK t.o.v. de voorgaande release rondom 6 juni 2014. Wanneer de release werkelijk wordt uitgevoerd dan komen deze release notes ook op de volgende webpagina: http://developers.wiki.kennisnet.nl/index.php/OBK:OBKReleaseHistorie


In deze release zijn de volgende nieuwe en gewijzigde begrippen beschikbaar in het OBK (en dus via de OBK begrippenbrowser en de PURL-resolver en API):

  1. Kernprogramma Rekenen voor po is toegevoegd (d.w.z. vakkernen, subkernen, vakinhouden en tussendoelen voor 1F en 1S)
  2. Het leergebied NME en bijbehorende thema's toegevoegd voor po en vo
  3. De thema's van het examenprogramma van Landbouw breed als vakkernen bij het beroepsgerichte programma toegevoegd.
  4. niveau SBaO toegevoegd binnen po
  5. niveaus SO en VSO en bijbehorende vakken/leergebieden en leerlingkenmerken (clusters) toegevoegd.

De volgende aanpassingen in het model zijn doorgevoerd:

  1. Alle kerndoelen voor po en vo onderbouw zijn gekoppeld aan de tussendoelen (niet meer vakken en vakkernen)
  2. Alle vakinhouden die in een bepaald kernprogramma voor een bepaald niveau geen enkel tussendoel hebben, zijn verwijderd uit het kernprogramma voor dat niveau.

Verder is een aantal kleinere verbeteringen doorgevoerd in diverse kernprogramma's; dit betreft onregelmatigheden die pas na de beschikbaarheid van de proef Kernprogramma-browser inzichtelijk werden.

In het OBK bestaat een kernprogramma uit Begrippen en Relaties. De begrippen zijn inhouden (vak, vakkernen, subkernen, vakinhouden) en tussendoelen; De relaties zijn onderling (o.a. subkern<->vakkern en tussendoel<->subkern) en van deze inhouden en doelen naar leerniveau. Verder heeft ieder tussendoel een relatie met de bijbehorende kerndoelen.