OSO:2016/Leverancier/Testen aansluiting

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op deze pagina treft u informatie aan over het testen van een aansluiting

Omgevingen

Informatie over de omgevingen om te testen vindt u hier.

Pingverzoek naar het Traffic Center

De operationele status van het Traffic Center kan opgevraagd worden met behulp van het pingRequest. Hiermee is de beschikbaarheid van de service en het versienummer van de software op het Traffic Center te controleren.
Men kan hiermee ook testen of het certificaat correct gebruikt wordt, de juiste berichtstructuur, versie, namespace etc..

Dossier valideren tegen het KVS

Men kan een dossier valideren tegen de Kennisnet Validatie Service. Dit is met name handig voor bronSystemen die dossiers leveren aan doelSystemen.

Randvoorwaarden

Er zijn een aantal randvoorwaarden waar nieuwe partijen aan moeten voldoen voordat ze aangesloten kunnen worden op OSO of het KVS.

Testschool

OSO stelt een testschool beschikbaar die als bronsysteem werkt. Leveranciers kunnen met behulp van deze testschool een ketentest uitvoeren. Meer informatie over de testschool kan hier gevonden worden.

Kwalificeren

De kwalificatietest is de uiteindelijke test die elke LAS/RP leverancier moet ondergaan voordat men op productie mag gaan uiwisselen. De kwalificatietest bestaat uit 3 delen:

testplan versie
De OSO functionele test 2016 20160527 Bestand:20160527 functioneletestOSO16.pdf
De OSO inhoudelijke test 2016 20160429 Bestand:20160429 inhoudelijketestOSO16.pdf
De OSO security-test 2016 De security-test zal worden afgenomen op de productie-omgeving, maar kan ook op de kwalificatie-omgeving van de leverancier worden afgenomen.

De specificaties voor de veiligheid staan op deze pagina OSO:2016/beveiliging.

Oudere testplannen:

Het testplan van fase 2b (2014) kan hier gedownload worden.

Het testplan van fase 15 (2015) kan hier gedownload worden.

Interoperabiliteitstest

Als een systeem gekwalificeerd is (d.w.z. de kwalificatietest goed heeft doorlopen) dan kan het systeem een testuitwisseling doen met een ander gekwalificeerd systeem. Zo'n test noemen we een interoperabiliteitstest. Interoperabiliteitstesten zijn nodig om eventuele technische problemen tussen systemen op te lossen voordat er echte dossieroverdrachten plaatsvinden. Dit is belangrijk voor een goed werkende Overstapservice.

De interoperabiliteitstesten vinden plaats op de productieomgeving.