OSO:2018/FAQ

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Veelgestelde vragen

Wat is de maximale termijn na uitschrijving dat een Dossier verstuurd mag worden?

OSO mag gebruikt worden voor het versturen van het overstapdossier in het kader van de overstap. Logischerwijs zou een OSO-dossier dus redelijk gelijk met de uitschrijving over de lijn moeten gaan. Soms is het echter zo dat scholen op papier hebben uitgewisseld en later toch voor de administratie een vollediger dossier via OSO willen ontvangen. Dit mag, mits dit in het kader van de overstap van de leerling gebeurt.
In de wet wordt nergens beschreven tot hoelang na uitschrijving deze gegevens verstuurd mogen worden. Wel kun je je afvragen of een overdracht na een jaar of langer na uitschrijving nog plaats vindt in het kader van een overstap.

Samenvattend: Er is geen harde wettelijke termijn die stelt dat na zoveel dagen/maanden/jaren na uitschrijven een school geen dossier meer mag overdragen. Wel wordt er gesteld dat een OSO overdracht in het kader van een overstap moet plaats vinden (en moet er inzage hebben plaats gevonden).

In eerdere versies van het PvE werd een maximale termijn van drie maanden genoemd. Dat is dus geen harde wettelijke eis. Het is aan de latende school om als verantwoordelijke te bepalen of een dossier verstrekt mag worden. Zolang het gebeurt binnen een redelijke termijn, plaatsvindt in het kader van de overstap van de leerling en wordt voldaan aan de andere wettelijke randvoorwaarden (zoals dataminimalisatie en het uitwisselen van enkel relevante gegevens) mag OSO ook enige tijd nadat de leerling is overgestapt worden ingezet voor de uitwisseling van het leerlingdossier. Als redelijke termijn wordt voor de uitwisseling van leerlingdossiers binnen OSO een termijn van maximaal 6 maanden na de overstap aangehouden.