OSO:2022/Uitwisselen PaO berichten

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Overstapservice Onderwijs-symbol.png Overstapservice Onderwijs: 2022/Uitwisselen PaO berichten

De gegevensuitwisseling via OSO tussen scholen en samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs (SWV's) ondersteunt het proces van aanvragen van regelingen bij een SWV. Hiervoor zijn er in OSO twee twee mechanismen:

  • versturen Dossiers vanuit een LAS naar een RP of SWV.
  • versturen terugkoppeling vanuit RP/SWV naar LAS.

Versturen Dossier tbv Aanvraag

In vergelijking met een 'normale' Dossier overdracht tussen scholen geldt dat er voor OSO twee belangrijke verschillen zijn voor deze overdracht:

  • PGN mag niet toegepast worden
  • initiatief ligt bij verzender (Push ipv Pull)

De 'Notificatie met Zoeksleutel' lost deze twee problemen op . Door het notificatie mechanisme uit te breiden met een alternatieve aanduiding van het dossier, de koppelsleutel, kan het bronsysteem een notificatie sturen naar het doelsysteem, waarna het doelsysteem mbv de koppelsleutel een dossier op kan vragen.
De Koppelsleutel is een random identificatie kenmerk, alleen bekend en geldig voor één specifiek dossier bij twee betrokken systemen. De koppelsleutel is NIET gebaseerd op het PGN of ander persoonskenmerk.

Proces

Het versturen van een Dossier met een KoppelSleutel verloopt in twee stappen:

NotificatieMeldingmetKS.jpg
  • Bij het melden van een Notificatie geeft het TC de KoppelSleutel terug (samen met de url van het SWV/RP AP). Het LAS verstuurt vervolgens de Notificatie met daarin de KoppelSleutel naar het SWV/RP.
UitwisselProcesMetKS.jpg
  • Het SWV/RP vraagt vervolgens op basis van de KoppelSleutel het Dossier automatisch(!) (zonder tussenkomst van de eindgebruiker) op bij het LAS.

Opgevraagde Dossier(s) worden aan de eindgebruiker in het SWV/RP getoond. De eindgebruiker kiest vervolgens of een Dossier gebruikt zal worden voor het doen van een aanvraag bij het SWV. De verdere afhandeling van deze aanvraag vindt plaats binnen het SWV/RP en valt buiten de scope van OSO(!).

Versturen Terugkoppeling over Aanvraag

TerugkoppelingPaO.jpg

De Terugkoppeling geeft informatie over de status van een aanvraag terug vanuit een SWV/RP naar het oorspronkelijke bron LAS. Hiervoor wordt de Koppelsleutel 'herbruikt' die het LAS voor het versturen van het Dossier had ontvangen van het TC. De Terugkoppeling verloopt in twee stappen:

  • Melden Terugkoppeling bij het TC
  • Versturen daadwerkelijke Terugkoppeling.

De inhoud van een Terugkoppeling bestaat uit de volgende velden:

  • KoppelSleutel
  • Datum: Moment van verzenden terugkoppeling
  • Status (optioneel): Een vrij tekst veld dat de status van de aanvraag beschrijft (‘In behandeling’, ‘TLV toegekend’, ..)
  • RegelingNummer (optioneel): Een vrij tekst veld waarin een verwijzing naar een (toegekende) regeling, arrangement of anders kan worden meegegeven.
  • Toelichting (optioneel): Een vrij tekst veld waarin een toelichting bij de terugkoppeling kan worden gevoegd.
  • Bijlage(n)(optioneel): Bestand(en) kunnen aan de terugkoppeling worden toegevoegd (Hiervoor gelden dezelfde limieten als voor bijlagen in een OSO dossier).

De velden in de Terugkoppeling zullen (nog) niet worden gestandaardiseerd en zijn ook niet bedoeld om acties in het ontvangende systeem te trigger’en. Ze zijn ‘human readable’ en bedoelt om als ‘oplegger/post it’ aan/bij een Dossier getoond te worden in het LAS.

NB1: Een Koppelsleutel kan gebruikt worden voor het sturen van meerdere Terugkoppelingen. Het kan zijn dat voor één Dossier meerdere Koppelsleutels bekend zijn. OSO stelt geen eisen aan het omgaan met de processen die tussen LASsen en RP's/SWV's worden ingericht tbv Passend Onderwijs.
NB2: LASsen die deze functie niet ondersteunen moeten deze wel implementeren en een ‘Operatie niet ondersteund’ terug geven wanneer deze wordt aangeroepen.