OSO:2016/Leverancier/Testen aansluiting: verschil tussen versies

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Op deze pagina treft u informatie aan over het testen van een aansluiting ===Omgevingen=== Om de aansluiting te kunnen testen zijn er 2 testomgevingen en 1 product...')
 
(Testschool)
Regel 33: Regel 33:
  
 
===Testschool===
 
===Testschool===
Er is een testschool beschikbaar gesteld die fungeert als bronSysteem. Men kan met behulp van de testschool een ketentest uitvoeren. Meer informatie kan [[OSO:2016/Leverancier/Testschool|hier]] gevonden worden
+
OSO stelt een testschool beschikbaar die als bronsysteem werkt. Leveranciers kunnen met behulp van deze testschool een ketentest uitvoeren. Meer informatie over de testschool kan [[OSO:2016/Leverancier/Testschool|hier]] gevonden worden.
  
 
===Kwalificeren===
 
===Kwalificeren===

Versie van 13 mei 2016 om 13:56

Op deze pagina treft u informatie aan over het testen van een aansluiting

Omgevingen

Om de aansluiting te kunnen testen zijn er 2 testomgevingen en 1 productieomgeving beschikbaar gesteld.

Omgeving Endpoint-URL Traffic Center
Sandbox 16 https://tc-sandbox-16.oso-od.nl/services/overstap/ WSDL: https://tc-sandbox-16.oso-od.nl/services/overstap/overstap.wsdl (OSO-testomgeving-certificaat nodig om op te vragen)
Qualification 16 https://tc-qualification-16.oso-od.nl/services/overstap/ WSDL: https://tc-qualification-15.oso-od.nl:443/services/overstap.wsdl (PKI-certificaat nodig om op te vragen)
Productie 16 In augustus 2016 beschikbaar

Pingverzoek naar het Traffic Center

De operationele status van het Traffic Center kan opgevraagd worden met behulp van het pingRequest. Hiermee is de beschikbaarheid van de service en het versienummer van de software op het Traffic Center te controleren.
Men kan hiermee ook testen of het certificaat correct gebruikt wordt, de juiste berichtstructuur, versie, namespace etc..

Dossier valideren tegen het KVS

Men kan een dossier valideren tegen de Kennisnet Validatie Service. Dit is met name handig voor bronSystemen die dossiers leveren aan doelSystemen.

Randvoorwaarden

Er zijn een aantal randvoorwaarden waar nieuwe partijen aan moeten voldoen voordat ze aangesloten kunnen worden op OSO of het KVS.

Testschool

OSO stelt een testschool beschikbaar die als bronsysteem werkt. Leveranciers kunnen met behulp van deze testschool een ketentest uitvoeren. Meer informatie over de testschool kan hier gevonden worden.

Kwalificeren

De kwalificatietest is de uiteindelijke test die elke LAS/RP leverancier moet ondergaan voordat men op productie mag gaan uiwisselen. De testen die doorlopen worden, staan beschreven in het testplan.

De OSO functionele test 2016 kan hier gedownload worden.

De OSO inhoudelijke test 2016 kan hier gedownload worden.

De security-test zal worden afgenomen op de productie-omgeving, maar kan ook op de kwalificatie-omgeving van de leverancier worden uitgevoerd. De specificaties voor de veiligheid staan op deze pagina OSO:2016/beveiliging.

Oudere testplannen:

Het testplan van fase 2b (2014) kan hier gedownload worden.

Het testplan van fase 15 (2015) kan hier gedownload worden.

Interoperabiliteitstest

Als een systeem gekwalificeerd is (d.w.z. de kwalificatietest goed heeft doorlopen) dan kan het systeem een testuitwisseling doen met een ander gekwalificeerd systeem. Zo'n test noemen we een interoperabiliteitstest. Interoperabiliteitstesten zijn nodig om eventuele technische problemen tussen systemen op te lossen voordat er echte dossieroverdrachten plaatsvinden. Dit is belangrijk voor een goed werkende Overstapservice.

De interoperabiliteitstesten vinden plaats op de productieomgeving.