OSO:2017/Architectuur/Proces

Uit Kennisnet Developers Documentatie
< OSO:2017‎ | Architectuur
Versie door Vankrimpen01 (overleg | bijdragen) op 7 feb 2017 om 16:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Berichten verkeer == In OSO is sprake van een 'pull mechanisme' waarbij de Doelschool het initiatief neemt voor het opvragen van een Dossier bij de Bronschool. D...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Berichten verkeer

In OSO is sprake van een 'pull mechanisme' waarbij de Doelschool het initiatief neemt voor het opvragen van een Dossier bij de Bronschool. De Doelschool heeft daarbij het PGN van het desbetreffende Dossier nodig.

PGN en Zoeksleutel

In OSO wordt het Persoonsgebonden Nummer (PGN) toegepast als 'key' voor het Dossier. De PGN is of het BSN of het Onderwijsnummer van de leerling. Bij aanroepen van het TC wordt het PGN versleuteld doorgegeven in het Zoeksleutel veld.
De Zoeksleutel kan door Systemen niet ontsleuteld worden (de Key is niet bekend bij deelnemende systemen).

De Zoeksleutel wordt door het Doelsysteem aangemaakt bij het aanvragen van de Sessie. Vervolgens wordt de Zoeksleutel via het DocumentRequest van Doel- naar Bron- systeem verstuurd. Het Bronsysteem stuurt de Zoeksleutel mee met de SessieControle.

Dossier uitwisseling

OSO aanroepen.png

In de figuur worden de stappen en berichten weergegeven die bij een succesvolle dossier overdracht worden doorlopen. Deze worden hieronder beschreven:

 1. Het doelsysteem verzendt een aanvraag (OverdrachtRequest) naar het Traffic Center (TC) voor het opvragen van een dossier.
  De aanvraag bevat het versleutelde BSN van de leerling . Het TC controleert of het doelsysteem bekend en gekwalificeerd is (zowel de school als de leverancier moeten gekwalificeerd zijn). Als dit het geval is, wordt een sessie id toegekend en teruggestuurd naar het aanvragende systeem (OverdrachtResponse). Sessie intiëren
  Binnen één Sessie word per bevraagd Aanleverpunt de berichten .2, .3 en .4 verzonden/ontvangen; deze kunnen meerdere malen binnen één Sessie voorkomen. (Berichten .1 en .5 worden éénmaal per Sessie uitgewisseld.)
 2. Het doelsysteem verzendt een aanvraag voor een dossier naar het systeem van de huidige school (DocumentRequest), het bronsysteem.
  De aanvraag bevat de BSN van de leerling (één dossier per aanvraag) en het sessie id. Het bronsysteem vraagt vervolgens eerst een controle op de sessie gegevens op bij het TC. Dossier opvragen
 3. Het bronsysteem verzendt een sessie controle verzoek (SessiecontroleRequest) naar het TC.
  Dit verzoek bevat het versleutelde BSN en de sessie id uit bericht 2. Het TC controleert deze gegevens; wanneer deze overeenkomen met een uitgegeven nog niet verlopen sessie wordt een ok teruggegeven (SessiecontroleResponse). Controleren sessie
 4. Het bronsysteem verstrekt het dossier aan het doelsysteem (DocumentResponse).
  Als het gevraagde dossier beschikbaar is wordt een valide dossier geleverd; indien het dossier niet beschikbaar is (onbekend of nog niet gereed voor verzending) wordt de bijbehorende foutmelding verstuurd. De levering van het dossier en de foutmeldingen vormen de response op bericht 2 en wordt beschreven in Dossier opvragen.
 5. Het doelsystem meldt de aanvraag af bij het TC. Bij het afmelden (AfmeldingRequest) geeft het doelsysteem aan of het dossier is ontvangen, of dit valide was of dat het niet beschikbaar was bij het bronsysteem. Het TC antwoordt (AfmeldingResponse) en administreert het resultaat en ruimt de sessie gegevens op. Sessie afmelden

Notificatie

Notificatie berichten.png

In de figuur worden de stappen en berichten weergegeven die bij een succesvolle Notificatie worden doorlopen. Deze worden hieronder beschreven:

 • A: Het Bronsysteem meldt een Notificatie bij het Traffic Center. Het Traffic Center controleert of het Aanleverpunt dat de Notificatie moet ontvangen valide is en een url heeft geregistreerd. Als dit het geval is, wordt de url teruggegeven aan het Bronsysteem.
 • B: Het Bronsysteem verstuurt de Notificatie (na ontvangst van de url) naar het Aanleverpunt dat het Dossier eerder heeft aangevraagd.