OSO:2017/Samenstellen Inhoud Dossier

Uit Kennisnet Developers Documentatie
< OSO:2017
Versie door Vankrimpen01 (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2017 om 10:41 (Functionele eisen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Overstapservice Onderwijs-symbol.png Overstapservice Onderwijs: 2017/Samenstellen Inhoud Dossier

Belangrijk uitgangspunt bij de overdracht van de overstapdossiers is dat de verschillende gegevensonderdelen (met name de optionele onderdelen), indien relevant, bewust worden toegevoegd aan het dossier. Bij uitstek is hiervoor de docent of mentor eindverantwoordelijk, zo goed mogelijk ondersteund door de software. Dit proces van het samenstellen van een OKR met alleen relevante gegevens, heet selectief uitleveren.

Profielen en Blokken

Velden van uitgeschakelde blokken mogen niet opgenomen worden in het Dossier. (Alle (gevulde) velden van een ingeschakeld blok wel). In de gegevensset wordt in OSO’17 gewerkt met profielen. Een profiel verdeelt de gegevensset in blokken van velden. Per type uitwisseling (POVO, POPO, etc.) wordt aangegeven of een blok verplicht of optioneel is. Eindgebruikers kunnen de samenstelling van een dossier wijzigen door optionele blokken aan of uit te zetten.

Per profiel verschilt de ‘optionaliteit’ van blokken, de indeling van velden per blok is voor de hoofdprofielen gelijk. Voor de uitwisseling met samenwerkingsverbanden wijkt de indeling af, onder andere omdat hier het PGN niet mag worden uitgewisseld). Blokken zijn niet ‘genest’, alle blokken zijn van hetzelfde (hoofd)niveau.

Een school kan optionele blokken van velden uit het dossier verwijderen, zodat deze niet meegestuurd worden. De ontvangende school kan in het dossier zien of blokken bewust uitgezet zijn. Dit wordt door de pdf-viewer (door Kennisnet geleverd) ondersteund; ontvangende systemen zijn niet verplicht dit binnen hun systeem te tonen.

Functionele eisen

  • Bronsystemen moeten hun eindgebruikers in staat stellen om op basis van het profiel optionele blokken aan of uit te schakelen ('opt out').
  • In het 'meta deel' van het Dossier moet het Bronsysteem aangeven welke blokken uitgeschakeld zijn.