OSO:2018/Architectuur/Uitgangspunten

Uit Kennisnet Developers Documentatie
< OSO:2018‎ | Architectuur
Versie door Vankrimpen01 (overleg | bijdragen) op 14 feb 2018 om 13:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Doel== OSO wordt gebruikt om de digitale uitwisseling van het leerlinggegevens tussen scholen mogelijk te maken zodat: * scholen sneller en eenvoudiger beschikk...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doel

OSO wordt gebruikt om de digitale uitwisseling van het leerlinggegevens tussen scholen mogelijk te maken zodat:

  • scholen sneller en eenvoudiger beschikken over de informatie over de leerling die relevant is voor het leren en begeleiden van die leerling na een overstap
  • de inhoud van het overstapdossier gestandaardiseerd en transparant is voor zowel scholen als leveranciers
  • de overdracht van deze persoonsgegevens geschiedt in overeenstemming met de wet- en regelgeving

Basisprincipes

Dataminimalisatie

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de Dossiers en daarmee ook voor het beperken van die gegevens in het Dossier die nodig zijn voor de vervolgschool. Leveranciers moeten mogelijk maken dat Scholen een Dossier kunnen samenstelling dat voldoet aan deze eis voor doelbinding.

Robuustheid van informatie uitwisseling

In OSO wordt het robuustheidsprincipe gehanteerd, dat (in goed Nederlandsch) luidt: "Be conservative in what you send, be liberal in what you accept."
Praktisch betekent dit dat Bronsystemen voorafgaand aan verzending controleren of een Dossier voldoet aan de correcte versie door deze te valideren bij het KVS of intern. Doelsystemen moeten zo goed mogelijk omgaan met afwijkingen in het ontvangen Dossier.