SID:Leveranciers kwalificeren

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nummervoorziening-symbol.png Nummervoorziening: Leveranciers kwalificeren

Kwalificeren
 1. De leverancier heeft een PKI Overheid certificaat, of vraagt er een aan.
 2. De leverancier verzoekt toegang tot de productieomgeving van de Nummervoorziening.
 3. De leverancier krijgt toegang tot de kwalificatieomgeving.
 4. De leverancier en Kennisnet doorlopen het kwalificatieproces met succes.
 5. De leverancier is akkoord met de aansluitvoorwaarden van de Nummervoorziening.
 6. De leverancier krijgt toegang tot de productieomgeving.

PKI Overheid certificaat

Voor koppelingen met de Nummervoorziening maken we gebruik van Edukoppeling, dit is een variant van Digikoppeling specifiek voor de onderwijssector. De aanvragen voor het certificaat verlopen helemaal volgens de Digikoppeling standaard, zie hiervoor https://www.logius.nl/ondersteuning/digikoppeling/ met name Fase 2: Inrichten.

Kwalificatie omgeving

Om toegang te krijgen tot de productie omgeving moet de leverancier zich kwalificeren, dit gebeurt op de kwalificatieomgeving. Deze omgeving verschilt op 2 punten van de productieomgeving:

 • Het gegenereerde ECK ID is geen ‘echt’ ECK ID maar een pilot variant, te herkennen aan dat het begint met https://ketenid.nl/pilot.
 • De url van de service op de kwalificatieomgeving is https://service-q.ketenid.nl/eck/ws/201703/
Info.gif Een verzoek voor toegang tot de productie omgeving kunt u doen door dit formulier in te vullen.

Een deel van de gegevens uit dit formulier zijn identiek aan de waarden uit het PKI Overheid certificaat. Het kan zijn dat deze verschillen van de gegevens voor de Sandbox omgeving en het (zelf aangemaakte) test-certificaat, ga dus goed na of alles klopt! Dit geldt met nadruk voor het OIN.

Bij het inplannen van de kwalificatie krijgt de LAS-leverancier ook de saltwaarde opgestuurd voor het genereren van de hPGN voor gebruik op de kwalificatie-omgeving.

Kwalificatieproces

De kwalificatie bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Technische test
  De test die u moet doorlopen kunt u hier vinden. Met deze test wordt de goede werking van de koppeling aangetoond. De technische test wordt uitgevoerd vanaf het systeem van de leverancier, en verloopt zoveel mogelijk geautomatiseerd. In deze test wordt aandacht besteed aan het op de juiste manier verwerken van PGNs en identifiers van docenten, inclusief de hashing, en aan het op de juiste manier omgaan met foutmeldingen vanuit de Nummervoorziening. De leverancier zal deze test samen met Kennisnet doorlopen op een vooraf ingepland tijdstip, zodat eventuele problemen direct geadresseerd kunnen worden.
  De leverancier kan zich hier aanmelden voor het inplannen van de technische test. Zodra een datum ingepland is zal de salt die gebruikt moet worden voor het genereren van een hPGN op de acceptatie- en productie-omgeving met de leverancier gedeeld worden.
 2. Kwalificatie
  Na het succesvol doorlopen van de technische test zal een datum worden ingepland voor een kwalificatie op locatie. Kennisnet zal dan op locatie nogmaals de technische test doorlopen om eventuele restpunten van de remote test te controleren en controleren of de verdere verwerking van het ECK iD volgens de voorschriften verloopt.

In de controle op de verdere verwerking worden de punten die met (A) gemarkeerd zijn in de Principes en processen geverifieerd. De leverancier toont hierbij aan dat zijn implementatie conformeert aan het voorschrift.

Gebruiksvoorwaarden Nummervoorziening

Indien de gebruiksvoorwaarden zijn ondertekend en het kwalificatieproces met succes is doorlopen, wordt de leverancier geautoriseerd voor gebruik van de productieomgeving.

Warn.gif De URL voor de productie-omgeving is https://service.ketenid.nl/eck/ws/201703/

Voor productie geldt dezelfde SALT waarde voor het genereren van hPGN's als voor de kwalificatie-omgeving.