Standaarden:Edukoppeling/Proefopstelling
< Standaarden:Edukoppeling
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Versie door Vankrimpen01 (overleg | bijdragen) op 18 nov 2015 om 11:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Context== De Overstap Service Onderwijs (OSO) is een dienst die door Kennisnet wordt uitgevoerd in opdracht van de PO-en VO- raden. Steeds meer scholen en levera...')
Standaarden: Edukoppeling/Proefopstelling
Context
De Overstap Service Onderwijs (OSO) is een dienst die door Kennisnet wordt uitgevoerd in opdracht van de PO-en VO- raden. Steeds meer scholen en leveranciers sluiten zich aan bij OSO en een uitbreiding met functionaliteit t.b.v. overstappen naar het MBO is een optie.
Toepassing van Edukoppeling binnen OSO biedt potentieel twee grote voordelen:
- Scholen zouden met aanzienlijk minder beveiligingscertificaten kunnen werken, waardoor veel configuratie problemen die nu optreden voorkomen kunnen worden.
- Leveranciers kunnen efficiënter OSO koppelingen bouwen omdat de toegepaste technologie en architectuur gelijk is aan die van andere onderwijs (en overheid) koppelvlakken.
Daarnaast is er in de ‘Edukoppeling wereld’ een behoefte aan voorbeeld/referentie-implementaties van de transactiestandaard. Door een werkende proefopstelling in te richten, de code hiervan vrij te geven zal de kans op toepassing en acceptatie van Edukoppeling in de onderwijssector worden vergroot.
Doelen
- Vaststellen of het mogelijk is om OSO volgens de Edukoppeling transactiestandaard uit te voeren en vast te stellen wat hiervoor nodig is. De ervaringen die hierbij worden opgedaan zullen zowel binnen OSO als naar Edukoppeling worden gedeeld.
- Het maken van een referentie implementatie van OSO volgens Edukoppeling. De code van de twee implementaties van de Testschool zal worden vrijgegeven (open source). Leveranciers binnen de OSO keten (maar ook andere Edukoppeling implementaties) kunnen deze code toepassen in hun eigen product.
- Het uitvoeren van een omvattende technische test van de Edukoppeling transactie standaard en de OSO koppelvlakken door het testen van alle combinaties van implementaties van de Testschool. Technische problemen die ontstaan door het koppelen van systemen gebaseerd op afwijkende technologieën kunnen hiermee worden gevonden. Deze kennis is zowel nuttig binnen OSO als voor partijen die Edukoppeling willen toepassen.
- Een afgeleid doel is het toetsen van de Edukoppeling documentatie op duidelijkheid, correctheid en volledigheid. De opdrachtnemer moet tijdens het traject bijhouden welke vragen de documentatie oproept en deze vastleggen. Na afloop dient een evaluatie van de Edukoppeling documentatie plaats te vinden met het bureau EduStandaard.