Standaarden:Edukoppeling/Proefopstelling

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Ga naar: navigatie, zoeken

Samenvatting

Edukoppeling/Proefopstelling/Uitvoering

Edukoppeling/Proefopstelling/Resultaten

Context

De Overstap Service Onderwijs (OSO) is een dienst die door Kennisnet wordt uitgevoerd in opdracht van de PO-en VO- raden. Steeds meer scholen en leveranciers sluiten zich aan bij OSO en een uitbreiding met functionaliteit t.b.v. overstappen naar het MBO is een optie.

Toepassing van Edukoppeling binnen OSO biedt potentieel twee grote voordelen:

  • Scholen zouden met aanzienlijk minder beveiligingscertificaten kunnen werken, waardoor veel configuratie problemen die nu optreden voorkomen kunnen worden.
  • Leveranciers kunnen efficiënter OSO koppelingen bouwen omdat de toegepaste technologie en architectuur gelijk is aan die van andere onderwijs (en overheid) koppelvlakken.

Daarnaast is er in de ‘Edukoppeling wereld’ een behoefte aan voorbeeld/referentie-implementaties van de transactiestandaard. Door een werkende proefopstelling in te richten, de code hiervan vrij te geven zal de kans op toepassing en acceptatie van Edukoppeling in de onderwijssector worden vergroot.

Doelen

  • Vaststellen of het mogelijk is om OSO volgens de Edukoppeling transactiestandaard uit te voeren en vast te stellen wat hiervoor nodig is. De ervaringen die hierbij worden opgedaan zullen zowel binnen OSO als naar Edukoppeling worden gedeeld.
  • Het maken van een referentie implementatie van OSO volgens Edukoppeling. De code van de twee implementaties van de Testschool zal worden vrijgegeven (open source). Leveranciers binnen de OSO keten (maar ook andere Edukoppeling implementaties) kunnen deze code toepassen in hun eigen product.
  • Het uitvoeren van een omvattende technische test van de Edukoppeling transactie standaard en de OSO koppelvlakken door het testen van alle combinaties van implementaties van de Testschool. Technische problemen die ontstaan door het koppelen van systemen gebaseerd op afwijkende technologieën kunnen hiermee worden gevonden. Deze kennis is zowel nuttig binnen OSO als voor partijen die Edukoppeling willen toepassen.
  • Een afgeleid doel is het toetsen van de Edukoppeling documentatie op duidelijkheid, correctheid en volledigheid. De opdrachtnemer moet tijdens het traject bijhouden welke vragen de documentatie oproept en deze vastleggen. Na afloop dient een evaluatie van de Edukoppeling documentatie plaats te vinden met het bureau EduStandaard.

Resultaten

De volgende resultaten moeten voor deze test worden behaald om als succes te gelden:

  • Een bijgewerkt (deel)ontwerp van de OSO interfaces en interacties inclusief nieuwe webcontracten (WSDL).
  • Een nieuwe versie van het Traffic Center dat voldoet aan het nieuwe ontwerp
  • Een nieuwe versie van de Testschool, een minimale systeem dat koppelt aan OSO volgens het bijgewerkte ontwerp
  • Een (tijdelijke) OSO op Edukoppeling (OoE) teststraat bestaand uit bovengenoemd TC en twee instanties van de bovengenoemde Testschool.

De Testschool is een minimaal systeem dat kan koppelen met het TC en interfaces heeft voor zowel het opvragen als het aanbieden van dossiers volgens OSO. Doordat de Testschool zowel als bron en als doel kan fungeren, kan een complete dossieroverdracht worden getest. In de test zullen twee implementaties van de Testschool worden opgeleverd en toegepast: Een Java en een .Net implementatie. Beide implementaties zullen als bron en doel fungeren en met alle vier de combinaties van bron en doel implementatie zal een ketentest moeten worden uitgevoerd.