Standaarden:NL LOM/contribute

Uit Kennisnet Developers Documentatie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bullet book.png Specificatie Lifecycle Nl.gif (leidend)
Bullet book.png Specificatie Metametadata Nl.gif (leidend)

Een contribute veld beschrijft een bijdrage aan het object of de metadata. De role is verplicht en beschrijft het type bijdrage. Vervolgens moet tenminste de naam van de bijdrager (in VCARD) of de datum van de bijdrage worden beschreven.

Persistentie Auteurs

Met een persistentie identifer voor auteurs (lifecycle author), zijn we beter in staat om auteurs met verschillende schrijfwijzen te groeperen. Zo'n persistente identifier voor personen is op korte termijn niet iets wat door Kennisnet georganiseerd gaat worden. Dus voorlopig adviseren we om de Linkedin identifier hiervoor te gebruiken.

De persistentie Linkedin identifier voor een persoon heeft de volgende structuur:

https://www.linkedin.com/profile/view?id=<identifier>

Deze identifier behoort in het URL veld van VCARD te staan.

<lom:centity>
  <lom:vcard>BEGIN:VCARD
VERSION:3.0
FN:Elon Musk
URL:https://www.linkedin.com/profile/view?id=342288314
END:VCARD</lom:vcard>
</lom:centity>

Data

In de contribute velden kunnen verschillende data worden verwerkt, met verschillende doeleinden. Een kort overzicht:

lifecycle publisher date

In het lifecycle deel, voor de role "publisher" zegt de datum iets over de publicatiedatum. Hiermee wordt de eerste publicatie van het document bedoeld. Gesorteerd van nieuw naar oud, geeft het bovenste document de nieuwste aan in de collectie.

lifecycle author date

In het lifecycle deel, voor de role "author" zegt de datum iets over bewerkingen in het document. Wanneer het document iets is aangepast, bijvoorbeeld een spelfout, wordt deze datum vernieuwd of opnieuw toegevoegd als afzonderlijke bijdrage. Wanneer er meerdere afzonderlijke bijdragen in het document zijn, kan het voorkomen dat het NL-LOM record meerdere author contribute velden bevat met aparte data.

Het advies is wel om niet elke "minor" edit op te nemen in de NL-LOM metadata.

metametadata creator date

In het metametadata deel, voor de role "creator" zegt de datum iets over wanneer de metadata is gemaakt. Omwille van de complexiteitsbeperking is het advies om dit veld slechts 1x te laten voorkomen. Indien de metadata wordt gewijzigd, pas de datum aan en vul eventueel een centity aan in de contribute.